Serieus

Ik durf wel te stellen dat ze onderwijs behoorlijk serieus nemen in Los Angeles. Mensen hier zijn bereid om te verhuizen om hun kind naar een bepaalde school te brengen en de kwaliteit van de scholen zie je duidelijk terug in de huizenprijzen. Op Greatschools.org kun je precies zien hoe de verschillende scholen scoren en dan nog zijn er mensen die een 8 uit 10 niet goed genoeg vinden en 1000+ dollars per maand betalen voor een privéschool. Per kind.

In alle gevallen kun je verwachten dat je kind met koekjes langs de deuren mag om meer geld voor de school binnen te harken. Als de overheid iets niet subsidieert, zoals muziekles, toneel of kunstklassen, dan zijn ouders vaak wel bereid om dat met fundraisers alsnog voor elkaar te krijgen.
Hoewel de kinderen een jaar later beginnen aan school (met vijf gaan ze naar Kindergarten) voert het curriculum in het eerste jaar wel iets verder dan het leren vouwen van zestien vierkantjes. Victor is in Kindergarten al volop bezig met lezen, schrijven en rekenen. Hij krijgt zelfs al een beetje huiswerk mee. Dat zijn dan wel geinige projectjes zoals ‘tel de tanden in je mond’, ‘bedenk wat jouw droom is voor deze wereld’ of ‘bouw een Leprechaun val’.
Emma in 3rd grade (groep 5) heeft iedere dag voor ongeveer een uur aan huiswerk. Daarnaast moet ze dagelijks minstens twintig minuten lezen, noteren wat ze heeft gelezen en dat door een ouder laten aftekenen. Papierwerk met handtekeningen, daar houden ze ook erg van!

Van mij mag het wel iets minder serieus af en toe. Spelen met kinderen uit de buurt is misschien wel leerzamer dan blokken aan de keukentafel. Lezen is belangrijk maar voor de lange termijn lijkt het me beter als ze een boek pakt als ze daar zin in heeft. Bovendien, laat die kinderen nog even lekker kind zijn!

Deze week vierde de school de verjaardag van Dr. Seuss, schrijver en illustrator van een groot aantal populaire boeken. In Nederland zou zoiets waarschijnlijk gevierd worden met een boekenbeurs of een voorleesochtend. Als we erg enthousiast zijn laten we misschien wel een ballon op (niet een goed idee).

Op de school van Emma en Victor vierden we het zo:
Maandag: Crazy Sock Day. Draag je raarste sokken.
Dinsdag: Hat Day. Doe je lievelingshoed op.12801366_10205976824925401_3382634090047752660_n
Woensdag: Wacky Wednesday. De kinderen mochten rare combinaties maken van hun kleren, binnenstebuiten, achterstevoren, hoe gekker hoe beter!
Donderdag: ‘Oh, the places you’ll go.’ Kinderen mochten kleren aan die laten zien waar ze naar toe willen op vakantie. Emma en Victor grepen gelijk naar de oranje t-shirts, een duidelijk teken dat ze nog niet helemaal geacclimatiseerd zijn hier.
Vrijdag: Pajama Day. De kinderen mochten in hun pyjama naar school.
Dit was niet voor niets de uitsmijter, de kinderen vonden dit leuker dan alle crazy socks en hats bij elkaar. ‘s Avonds mochten ze weer terug naar school om een film te kijken in hun pyjama en slaapzak. Wat een feest!

IMG_3099

En het mooie was, al die gekkigheid werd door de docenten ook serieus genomen. Ik zag de directrice met een allerknulligst plastic kroontje, een andere medewerker had een gigantische hoed in de vorm van een taart. Blijkbaar was dat niet gek genoeg want hij had er ook allerlei dr. Seuss gerelateerde attributen aan hangen.
Emma’s juf had twee verschillende schoenen aan en van Victors meester weten we nu dat hij een Mario Brothers pyjama heeft.

wackywednesday

Betje.com

Advertisements

4 thoughts on “Serieus

    • Betje says:

      We kwamen hier vlak voor Halloween aan, erg leuk. We hebben het gewoon in een woonwijk in Culver City gedaan, ik hoorde dat het in bepaalde stukken van Santa Monica al een stuk gekker is.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s