Wrat

wrat

Emma heeft een wrat. Het viel me pas op toen het ding al het formaat had van een aardappel. Nou ja, een krieltje, laat ik niet overdrijven. Bij nader inspectie vond ik nog twee kleintjes bij haar en één bij Victor.
Ergens diep van binnen weet ik wel dat je daarvoor goedjes kunt kopen bij de drogist, maar dat soort informatie ontvouwt zich pas in mijn brein als ik drie uur in het ziekenhuis heb doorgebracht met alle drie de kinderen.

Mijn moeder stuurde me vroeger naar het wrattenspreekuur zodra er een wratje te zien was, even aanstippen met het magisch dampende staafje en klaar was Betje. Maar ik had kunnen weten dat het er hier in Los Angeles anders aan toe gaat dan in een Gronings dorp in de jaren ‘80.
Een tijdje terug waren de achterkantjes van Emma’s oorbellen namelijk opgeslokt door haar oorlellen. Toen heb ik geleerd dat je hier voor alle medische toestanden met je kind naar de kinderarts gaat. Een consult kost 20 dollar en in beide gevallen leverde het me op wat ik al wist: ‘goh, die dingen zitten in haar oorlellen’ en ‘yep, dat is een wrat’. We werden voor de oorlellen doorverwezen naar een plastisch chirurg en op deze dag dus naar een dermatoloog.
Omdat het ziekenhuis 15-40 minuten rijden is (afhankelijk van het verkeer) lijkt het gunstig als je direct door mag naar de specialist, maar als je er zo tussen wordt gezet, kan de wachttijd oplopen tot meer dan een uur. Herinner me daar even aan als ik weer naar de kinderarts moet, ik schijn dat soort dingen makkelijk te vergeten.

Omdat Emma een klein trauma heeft opgelopen bij opperhork plastisch chirurg zat ze al te sniffen voordat de dermatoloog de behandelkamer betrad. Mij stond het huilen me ook nader dan het lachen. We waren al bijna twee uur in het ziekenhuis en Coen was dus al zeker een uur en driekwartier uitgekeken op het lege Tupperware bakje en verder had ik niks te spelen in mijn tas. We gingen immers enkel een paar wratjes aanstippen.
De dermatoloog bleek al even charmant als voornoemde plastisch chirurg. Wel deed hij twee zeer kundige observaties:

 • Dat is een wrat.
 • Dat ene kind is niet dapper genoeg voor een behandeling met stikstof.

Hij instrueerde de verpleegkundige om de wratten zo ver mogelijk weg te schaven en er cantharidin op te smeren. Bij Victor was dat zo gepiept, bij Emma was het enorm veel gepiep.
Ik probeerde Victor zo te manipuleren dat hij Emma gerust zou stellen. Hij zei: ‘het doet niet echt pijn hoor, nou ja… een beetje maar. En het doet bij jou veel minder pijn want jij bent groter.’ Toen Emma hem wees op het formaat van haar wrat viel hij stil en barstte Emma maar weer in huilen uit. De behandeling duurde zo bijna een uur.
Gelukkig hadden we de meest lieve, kundige, geduldige en geestige verpleegkundige die je wensen kunt. Terwijl ik Coen een bloeddrukmeter uit zijn handjes trok en Victor vroeg de vergrootglaslampdinges te laten staan vertelde hij dat een stukje duct tape ook wonderen doet bij wratten.

Advertisements

5 thoughts on “Wrat

 1. puijkjes says:

  Duct tape? Serieus? En dan ratsj er af trekken inclusief wrat? Dan toch maar de stikstof. Wat zal je lang gezeten hebben idd. Wij zijn eens naar de Urgent care gegaan…of we eerst wat papierwerk wilden invullen. Tuurlijk, doen we….een half uur mee bezig geweest. En ondertussen kijk je je ogen uit naar medepatienten. Bijzonder land toch…Hoop dat de kids nu wel van de wratjes verlost zijn! Groetjes Lineke

  Liked by 1 person

  • Betje says:

   Ik denk dat het werkt omdat er dan geen lucht meer bij kan of zo? Je moet het tape knippen naar het formaat van de wrat, dus niet op de omliggende huid plakken. En dan 24 uur laten zitten. Hij zei ook dat het de zilveren moet zijn, dus misschien zit er nog iets in de lijm waar wratten niet tegen kunnen of zo. Ik heb geen idee, ik denk dat als het niet weg is straks ik eerst maar eens naar de drogist ga.

   Like

 2. Hotsa.nl says:

  Wellicht ben ik te laat en zijn ze al weg. Maar eventjes met de wrat in de ochtend urine doet ook wonderen. Even in de douche plassen erin en meteen erna douchen. Succes!

  Like

  • Betje says:

   Dankjewel! Die hele grote is tot mijn verrassing al weg. Die bij mijn zoon was al heel snel weg maar weer teruggekomen. Dus misschien moeten we je tip toch nog toepassen…

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s